مصاحبه اختصاصی
1400/3/2
نوع: مربیان
نویسنده: مسعود نبوی

۱- یک معرفی مختصر از خودتان بفرمایید؟

 مصطفی خلیلی هستم، دانش آموخته حقوق خصوصی و دارای بیش از ۱۲ سال سابقه در زمینه مشاوره و مدیریت امور حقوقی و قراردادها در بخش دولتی و خصوصی (صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، حمل و نقل و ...)

 

۲- در چه حوزهایی فعالیت می‌کنید؟

فعالیت اصلی من در حوزه حقوق شرکت‌های تجاری و به صورت اختصاصی در زمینه قراردادهای تجاری و سرمایه‌گذاری است. در طول دوران حرفه‌ای فعالیت خود، با توجه به گستردگی موضوعات حقوقی، همواره سعی داشته‌ام بر روی یک موضوع تخصصی تمرکز بیشتری داشته باشم. به همین دلیل مطالعه در مسائل حقوقی شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی و فعالیت در این زمینه را از سطوح کارشناسی تا مدیریتی، انتخاب و مرحله به مرحله طی کردم. خوشبختانه در این مدت علاوه بر کسب تجربیات گوناگون توانسته‌ام به مجموعه‌های مختلفی اعم از بازرگانی، پیمانکاری و استارتاپ‌ها در زمینه مدیریت و مهندسی، ساختار حقوقی و قراردادها با هدف کاهش ریسک ناشی از فعالیت‌های تجاری، مشاوره‌ها و راهکارهای ارزنده‌ای ارائه نمایم. کسب این تجربیات عملی و در کنار آن همکاری با موسسات معتبری همچون موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق بازرگانی ایران، مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران و دیگر موسسات آموزش عالی در ارائه و تدریس دوره‌های آموزشی کاربردی، شرایطی را فراهم نمود که به دلیل ارتباط رو در رو با مدیران عامل، مدیران حقوقی، بازرگانی و دیگر شرکت‌کنندگان در این دوره‌ها با چالش‌های حقوقی و قراردادی مرتبط با بخش خصوصی کشور شناخت بیشتری پیدا کرده و زمان بیشتری را صرف مطالعات جامع در این زمینه و آسیب‌شناسی مسائل مرتبط با فعالیت‌های این حوزه نمایم. 

 

۳- از چه سالی فعالیت در حوزه استارتاپی را شروع کردید؟

همزمان با تاسیس و راه اندازی موسسه حقوقی بیان به عنوان اولین مرکز تخصصی حقوق کسب‌وکار در سال ۹۴ فعالیت در حوزه استارتاپی و شرکت‌های دانش بنیان را آغاز کرده‌ام.

 

۴- تا به حال چه استارتاپ‌های موفقی را تحت مربیگری داشته‌اید؟

در طول مدت فعالیت علی‌رغم ارائه کارگاه‌های آموزشی جهت توانمندسازی فعالان این حوزه، افتخار داشتم به مجموعه‌های مختلفی در خصوص چالش‌های حقوقی و قراردادی مرتبط با اکوسیستم استارتاپی، مشاوره‌های تخصصی ارائه نمایم و در طی این مسیر همواره سعی داشته‌ام ضمن آسیب‌شناسی، عارضه‌یابی و اصلاح فرآیندها، ریسک‌های حقوقی و قراردادی را با تمرکز بر هر مورد خاص و بر اساس مسائل و دغدغه‌هایی که از سوی طرفین مطرح گردید، کاهش دهم.

 

۵- به نظر شما کمبود چه چیزهایی در اکوسیستم استارتاپی احساس می‌شود؟

در خصوص کمبودهای اکوسیستم استارتاپی کشور در سطح کلان، با کمبود زیرساخت‌ها، عدم وجود نهادهای متولی این حوزه و همچنین مباحث مرتبط با سیاست‌گذاری‌های حاکمیتی و قانون‌گذاری مواجه هستیم اما در سطوح پایین‌دستی، کمبود نیروی انسانی و منتورهای متخصص و نیز ارائه مشاوره‌های غیر اصولی توسط افراد فاقد مهارت‌های لازم، چالش مهمی است که متاسفانه بسیاری از استارتاپ‌ها را با مشکلات عدیده‌ای بالاخص در فرآیند رشد و توسعه مواجه نموده است.

 

۶- به ‌نظر شما بزرگ‌ترین مشکلی که در بحث سرمایه‌گذاری خطرپذیر در اکوسیستم استارتاپی ایران داریم چیست؟

به نظر بنده مهم‌ترین مشکل در بحث سرمایه‌گذاری خطرپذیر در اکوسیستم استارتاپی کشور، علی‌رغم وجود مشکلاتی همچون ارزیابی و ارزش‌گذاری، برآورد ریسک، مطالعات امکان سنجی و...، بحث مسائل حقوقی مرتبط با مالکیت‌های فکری و ناکارآمدی قوانین و مقررات مرتبط با این فضاست.

 

۷- به عنوان یک منتور چه توصیه‌هایی برای رشد استارتاپ‌ها دارید؟ 

 توصیه می‌کنم فعالان حوزه استارتاپ اعم از بنیان‌گذاران و سرمایه‌گذاران در شروع یا حین مذاکرات، قراردادی از افراد خبره و کارآزموده در زمینه‌های مالی، بازرگانی و بالاخص حقوقی، مشاوره‌های لازم را اخذ کنند؛ چراکه براساس پژوهش‌های میدانی انجام‌شده توسط مرکز توانمندسازی و تسهیل‌‌گری کسب‌وکارهای نوپای فاوا، با همکاری هسته پژوهشی نوآوری کسب‌وکارهای دیجیتال دانشگاه تهران روی بیش از ۳۰۰ استارتاپ ثبت‌شده در کشور، نشان می‌دهد که در خصوص چالش‌های حقوقی و قانونی در این حوزه، بیشترین چالش مربوط به استارتاپ‌های با عمر ۱ تا ۳ سال است و استارتاپ‌های با عمر کمتر از یک سال، هنوز با چالش‌های قانونی مواجه نشده ‌و شاید به همین دلیل به اهمیت این موضوع در طی این مدت از فعالیت پی نبرند.

 

لطفا برای افزودن نظر ورود یا ثبت نام کنید.